Zagotavljanje toplote vse več domovom ter hkrati ohranjanje našega ekosistema postaja vse večji izziv v sodobnem svetu. V času, ko se zavedanje o nujnosti trajnostnega življenjskega sloga povečuje, se vedno več ljudi obrača k alternativnim načinom ogrevanja, ki so ne le učinkoviti, temveč tudi prijazni do okolja. Med njimi izstopajo toplotne črpalke, tehnološki biseri, ki združujejo udobje ogrevanja s pozitivnim vplivom na okolje. 

Zakaj se število toplotnih črpalk v Sloveniji povečuje? 

Rast uporabe in vgradnje toplotnih črpalk se dogaja iz več razlogov. Prvi med njimi so nižji stroški ogrevanja, saj te energetsko učinkovite naprave izkoriščajo brezplačne obnovljive vire energije in porabijo le minimalno količino električne energije. Drugi razlog je zmanjšan ogljični odtis, ki ga toplotne črpalke puščajo v okolju, saj ne proizvajajo emisij CO2 in drugih onesnaževalcev, ki jih oddajajo tradicionalni ogrevalni sistemi. Poleg zmanjšanja ogljičnega odtisa in prihranka pri stroških ogrevanja pa toplotna črpalka omogoča enostavno montažo in vzdrževanje, tiho delovanje ter raznoliko uporabo, vključno s hlajenjem bivalnih prostorov in ogrevanjem sanitarne vode. 

Investicija, ki se splača! 

Kljub nekoliko višji začetni investiciji je uporaba toplotne črpalke dolgoročno gledano cenejša kot ogrevanje s kurilnim oljem ali plinom. S subvencijami Eko sklada, ki v Sloveniji spodbuja vgradnjo toplotnih črpalk in drugih energetsko učinkovitih rešitev, pa postane vgradnja toplotne črpalke še dostopnejša za slovenska gospodinjstva, ki želijo ogrevati na trajnosten način, prispevati k zmanjševanju obremenitve okolja in prihraniti pri stroških ogrevanja. Po podatkih Agencije za energijo RS je bilo leta 2020 skupaj proizvedenih kar 345.889 MWh toplotne energije z uporabo toplotnih črpalk, kar predstavlja približno 5 odstotkov vse proizvedene toplotne energije v državi. To kaže, da se slovenska gospodinjstva vse bolj zavedajo pomembnosti trajnostnega načina ogrevanja in uporabe obnovljivih virov energije. 

Samostoječa toplotna črpalka zrak-voda za gretje in proizvodnjo tople vode s toplotno solarno podporo
Samostoječa toplotna črpalka zrak-voda za gretje in proizvodnjo tople vode s toplotno solarno podporo

S subvencijo Eko sklada do lažjega nakupa  

Eko sklad je ključen akter v spodbujanju trajnostnih energetskih rešitev v Sloveniji, zlasti pri subvencioniranju nakupa toplotnih črpalk. Njihovi programi subvencioniranja omogočajo gospodinjstvom, da zmanjšajo začetne stroške in hitreje dosežejo finančne koristi trajnostnega ogrevanja. S tem se v Sloveniji tudi krepi ozaveščenost o pomembnosti uporabe obnovljivih virov energije in zmanjševanja ogljičnega odtisa. 

Učinkovite in okolju prijazne Daikin toplotne črpalke 

Pri iskanju popolne toplotne črpalke lahko naletimo na težavo pri izbiri blagovne znamke in dobavitelja. Pomembno je, da izberemo podjetje, ki mu lahko zaupamo ter nam ponuja široko izbiro ter strokovno svetovanje, da tako dobimo točno to, kar potrebujemo. Eno izmed takih podjetij je ljubljansko podjetje Airabela, ki se ponaša z najnovejšimi toplotnimi črpalkami priznane blagovne znamke Daikin, ki ob vedno višjih stroških ogrevanja obljubljajo izjemno učinkovitost in okolju prijazno delovanje. Te toplotne črpalke uporabljajo hladilno sredstvo R32, ki zmanjšuje vpliv na okolje za neverjetnih 68 % v primerjavi s standardnim sredstvom R410A. Poleg tega pa se ponašajo z izjemno nizko porabo energije in nemotenim delovanjem tudi pri zelo nizkih temperaturah. 

Stopite v stik

Trajnostno ogrevanje le en korak stran

Za več podrobnosti o toplotnih črpalkah Daikin, vas vabimo, da obiščete spletno stran podjetja Airabela ali pa se oglasite v njihovem salonu na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani, kjer si lahko naprave ogledate v živo in se posvetujete s strokovnjaki za najboljše rešitve, ki ustrezajo vašim potrebam. 

Kontakt: 080 88 50 ali info@airabela.si